Hogere hypotheekrente wat betekent dat voor mij?

Jaren leek de rente over een hypotheek te dalen, maar nu de rentes al een poosje aan het stijgen zijn, resulteert dit in een hogere hypotheekrente. Maar wat betekent het voor jou? Zeker gezien de huidige inflatie, is er daardoor flink wat onzekerheid binnen de woningmarkt aan het ontstaan. Voor woningzoekers, die rente lang willen laten vastleggen, is er al bijna geen hypotheek meer te vinden met een rente onder de 3%. Maar wat betekent dit voor jou? En zijn er dingen om rekening mee te houden?

In deze blog gaan wij je daar helemaal over bijpraten.

Hieronder lees je er meer over:

Hogere hypotheekrente? Wat is hypotheekrente precies?

Voordat we je meer gaan vertellen, over de effecten van een hogere hypotheekrente, is het de hoogste tijd om je te vertellen over wat hypotheekrente precies inhoudt. Simpelweg, is deze rente het bedrag wat je maandelijks betaald, over je hypotheek. Hoeveel dit is wordt aangeduid in een hypotheekrentepercentage. Maandelijks betaal je dit, dan ook aan je bank hoe meer je afbetaald, des te minder het percentage uiteindelijk wordt.

De hypotheekrente, maakt deel uit je maandelijkse lasten, maar dit kan wel eens verschillen per hypotheekverstrekker. Dus informeer hier goed over na op het moment, dat je een hypotheek wilt afsluiten. Dit geldt eveneens ook voor het informeren over het huis kopen bedenktijd. Je hebt namelijk altijd een aantal werkdagen de tijd om je bod in te trekken op een woning, zonder dat er een boete overheen moet worden betaald.

Hogere hypotheek? Hoe nu verder?

Nu we je alles hebben verteld, over een hogere hypotheek, is het nu de hoogste tijd om je te vertellen over de hogere hypotheekrente. Simpelweg, is het stijgen van de rente een probleem voor veel nieuwe-kopers van woningbezitters in ons land. Stel, dat het percentage met 0,5% stijgt in het komende jaar, dan maakt dat op een hypotheek van: € 300.000 maakt dat al een stijging van €125, per maand, dat kan echt gigantische gevolgen hebben op den duur.

Maak daarom altijd een weloverwogen beslissing op het moment, dat je een hypotheek wilt gaan afsluiten. Op het moment, dat je een woning kunt kopen, dan kan het misschien wel voordelig zijn om je rentevaste periode voor 20-jaar vast te leggen, dan misschien een rentevaste periode voor zo’n 5-jaar.

Dus denk hier goed over na, zo voorkom je, dat je voor eventuele verrassingen komt te staan.

Veel succes in je zoektocht naar een hypotheek!