Een ijzeren tuinpoort kopen? De voor- en nadelen

De website dhk.nl/ staat vol met allerlei prachtigs: denk aan de allermooiste deuren voor in zowel je woning zelf als in je tuin. Ben je op zoek naar een tuinpoort? Dan is ijzer wellicht een goede optie. Hieronder lees je de voor- en nadelen van een ijzeren tuinpoort.

De talloze voordelen van een ijzeren tuinpoort ten opzichte van kunststof tuindeuren

Een groot voordeel van ijzer is dat het erg stevig en sterk is, wat betekent dat het niet snel kapot zal gaan wanneer je hier iets tegen aan rijdt of op laat vallen. Je kunt je kinderen dus laten voetballen rondom je tuinpoort, en ze hier tegenaan laten schieten. Dit is een verschil met kunststof tuindeuren omdat deze vaak een stuk fragieler zijn. Hier kun je met een harde klap doorheen gaan. Hiernaast past ijzer in elke omgeving en staat het mooi in vrijwel elke tuin. Je hoeft dus niet op zoek te gaan naar een tuinpoort die in de stijl van jouw tuin past. De robuuste uitstraling geeft je tuin een mooie uitstraling en past erg goed bij de natuurlijke omgeving. Doordat ijzer gemakkelijk vervormbaar is, kun je vaak een tuinpoort uitkiezen die veel detailwerk bevat. Denk bijvoorbeeld aan bloemetjes of leuke krulletjes in de poort. Hierdoor is het geen standaard poort, maar is hij toch nog een beetje speciaal. IJzer heeft ook nog eens een erg lange levensduur, dus de poort die je nu aankoopt, daar zal je echt meerdere jaren plezier van hebben. Dit heeft financiële voordelen omdat je niet steeds een nieuwe hoeft aan te schaffen. 

Helaas heeft een ijzeren tuinpoort ook nadelen ten opzichte van kunststof tuindeuren

Dat een ijzeren tuinpoort zwaar is, mag een voordeel zijn, maar het is ook zeker een nadeel. Omdat het zo zwaar is, kan het lastig zijn om hem te openen, zeker in tegenstelling tot kunststof tuindeuren. Zeker wanneer je dit laat doen door je kinderen. Ook is ijzer vaak erg arbeidsintensief en kost het veel geld om die aan te schaffen. Zoals eerder gezegd heb je er wel lang plezier van, maar je zult dus wel in eerste instantie zeker van je zaak zijn om zo’n grote som aan geld in te leveren. Ook vraagt ijzer als materiaal veel onderhoud, omdat het snel corrosie vormt doordat het aan de omgeving wordt blootgesteld. Je zult je poort hierdoor moeten schilderen of regelmatig goed moeten behandelen om dit te voorkomen. Ga dus van te voren goed uitzoeken of een ijzeren tuinpoort echt iets voor jou is, of dat je liever op zoek gaat naar kunststof tuindeuren.