Een Helping Hand helpt bij het ouder worden

Veel mensen kijken er tegenop, terwijl het iedereen overkomt en daarbij niet te voorkomen valt: ouder worden. De een kan hier meer moeite mee hebben dan de ander. Bij de ander zie je het misschien meer dan bij de ander. Denk hierbij aan aspecten van het uiterlijk, zoals het verschijnen van kraaienpootjes, rimpels rond de mond of grijze haren. Weer anderen merken het ouder worden aan andere lichamelijke aspecten. Zo kan je conditie achteruit gaan, wordt je sneller moe of heb je vaker last van bepaalde ledematen, zoals bijvoorbeeld je knieën of je rug. Als dit het geval is, kan een Helping Hand de uitkomst bieden. Daarnaast gebeurt er natuurlijk nog veel meer met je lichaam tijdens het ouder worden. De belangrijkste aspecten hiervan hebben wij hier beneden voor je uitgezet.

Wat er verandert als je ouder wordt

Je lichaam maakt veel veranderingen door tijdens het ouder worden. Ook heeft niet iedereen last van dezelfde klachten. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bepaalde oude verwondingen kunnen op gaan spelen, bijvoorbeeld een slechte knie na een valpartij die vaak niet meer volledig hersteld. Ook het soort werk dat je doet of gedaan hebt kan hier een grote invloed op hebben. Mensen die vaak fysiek zwaar werk gedaan hebben, hebben vaak al op redelijk vroege leeftijd last van slijtage van bepaalde gewrichten, hun rug of knieën. Hoe gezond je geleefd hebt kan ook een grote invloed hebben op hoe je ouder wordt, alhoewel dit niet altijd een garantie geeft. Ziektes ziet men soms natuurlijk niet aankomen en ook medicijngebruik en mogelijke bijwerkingen hebben invloed op het ouder worden. Tenslotte is erfelijkheid ook een grote factor over of en waar je last van kan krijgen bij het ouder worden. 

Ouderdomskenmerken

Zo zijn er verschillende aspecten van het lichaam en geest die achteruit kunnen gaan tijdens het ouder worden, deze worden vaak gecombineerd onder de term ouderdomskenmerken. Het meest voorkomende kenmerk hiervan zijn zwakker wordende spieren. Men kan niet meer zo veel en zwaar tillen als ze vroeger deden. Hierbij geldt ook nog eens dat mensen spiermassa kunnen verliezen als zij niet of minder bewegen. Daarom wordt vaak ook het belang van bewegen aangestipt voor ouderen. Een ander belangrijk kenmerk zijn problemen met het gehoor. Hierbij verliest men in toenemende mate het eerst het kunnen horen van hoge geluiden. Ook steeds meer mensen moeten gebruik maken van een bril of leesbril, doordat ook de ogen achteruit gaan. Wat hiernaast vaak ervaren wordt zijn stijve gewrichten, beperkte bewegingsmogelijkheden, minder energie en een beperking in het kunnen vasthouden van objecten.

Een Helping Hand voor het ouder worden

Om tegemoet te komen aan bepaalde beperkingen van oudere mensen, zoals bijvoorbeeld het niet goed meer kunnen bukken door zwakke of stijve gewrichten, zijn er bepaalde hulpmiddelen op de markt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Helping Hand, een grijper die helpt bij het oppakken van voorwerpen die gevallen zijn. Dit kan niet alleen handig zijn voor ouderen, maar ook voor andere minder valide doelgroepen. Met dergelijke ondersteuningsmiddelen wordt ook het ouder worden vergemakkelijkt.