Veilig werken met aluminium ladders

Werken op een aluminium ladder is iets wat je in deze business serieus moet nemen. Want áls je valt, dan kan dat grote gevolgen hebben. We noemen iets werken op hoogte, als je voeten meer dan 2,5 meter van de grond zijn verwijderd, de stahoogte. De werkhoogte wordt gemeten op de plek waar je handen zitten. De maximale hoogte die mag klimmen, is 7,5 meter. Daarboven moet je verplicht een project RI&E hebben voordat je met een ladder aan de slag gaat.

Voordat je begint

Controleer eerst of de ladder niet beschadigd is; zijn de sporten niet verbogen? Zijn de ladderschoenen in orde? De hoek tussen de ladder en de grond is ongeveer 75 graden. Je kan dit makkelijk meten door voor de ladder te gaan staan, met je voeten tegen de ladder en de ladder met gestrekte armen vast te houten. Een metalen ladder kan je beter niet gebruiken bij delen die onder spanning staan, zoals een bovenleiding. Laat een ladder na afloop van het werk op openbare terreinen, niet zomaar achter; kinderen moeten er niet zomaar op kunnen klimmen.

Velig werken

Een goeie ladder is 1, maar daarmee ben je er nog niet. Er moet ook genoeg ruimte zijn; de grond moet niet te hard, te zacht of ongelijk zijn. Zet de ladder ook vooral niet op een tafel of kist. Of erger, op de werkbus. Je wil voorkomen dat de ladder wegglijdt. Hou de toegang tot de ladder steeds vrij; komt er een deur uit bij de ladder? Doe deze dan tijdelijk op slot. Zorg ervoor de ladder aan de bovenkant niet opzij kan glijden; zet hem vast met bijvoorbeeld een touw. Zet de ladder ook niet tegen een raam. Het is belangrijk dat je de ladder tenminste een meter laat uitsteken boven de plaats waar je naartoe moet. Bij het afstappen moet je op iets stevigs terechtkomen. Bij windkracht 6 of meer mag je de ladder niet op.

Zorg dat je weet hoe je de ladder gebruikt. Geen gladde schoenen aan en gebruik twee handen. Reik niet verder dan een armlengte buiten de trap. Voer geen werkzaamhedenheden uit op de ladder waarbij je meer dan 10 kg moet verplaatsen en klim nooit verder dan de vierde trede van boven. Denk bij het werken op hoogte eerst aan jezelf en daarna pas aan je werkgever.