Wat is een bilgepomp en waar kun je hem voor gebruiken?

Een bilgepomp is een apparaat dat water uit de bilge (het laagste punt in een schip waar water zich ophoopt) pompt. Het is een belangrijk onderdeel van de scheepvaartveiligheid omdat het helpt om water uit het schip te verwijderen en voorkomt dat het schip zinkt. In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over bilgepompen, van wat ze zijn tot waar je op moet letten als je er een koopt!

Waarvoor gebruik je een bilgepomp?

Er zijn verschillende redenen waarom een bilgepomp nodig kan zijn aan boord van een schip. Een van de belangrijkste redenen is om water uit de bilge te verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als er water in het schip komt door lekkage of slecht weer. Een andere reden waarom een bilgepomp handig kan zijn, is om overtollig water uit het schip te verwijderen, zoals bij het wassen van het dek of het wegpompen van regenwater.

Waar moet je opletten bij het kopen van een bilgepomp?

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten als je een bilgepomp koopt. Een van de belangrijkste dingen om op te letten is de capaciteit van de pomp. Dit wordt vaak uitgedrukt in gallons per minuut (gpm). Hoe groter de capaciteit van de pomp, hoe sneller het water uit de bilge gepompt kan worden. Een ander belangrijk punt om op te letten is de stroomvoorziening van de pomp. Er zijn bilgepompen die werken op batterijen en er zijn ook bilgepompen die werken op netstroom. Bepaal voor jezelf welke soort het beste bij jouw situatie past.

Verdere informatie over bilgepompen

Er zijn een paar andere dingen die je moet weten als het gaat om bilgepompen. Een van de belangrijkste dingen is dat de ene bilgepomp de andere niet is. Zo zijn er handbediende bilgepompen, elektrische bilgepompen en zelfaanzuigende bilgepompen. Elk type bilgepomp heeft zijn eigen voordelen en nadelen, dus het is belangrijk om te weten welk type het beste bij jouw situatie past. Een ander belangrijk punt om te weten is dat bilgepompen onderhoud nodig hebben. Zo moeten de filters regelmatig worden schoongemaakt en moeten de slijtagedelen worden vervangen als ze versleten zijn.

Een tweede bilgepomp als back-up

Het is ook aan te raden om een tweede bilgepomp aan boord te hebben als back-up. Dit is vooral belangrijk als je vaart in gebieden waar de weersomstandigheden slecht kunnen zijn of als je langere tijd op zee bent. Een tweede bilgepomp zorgt ervoor dat je altijd een werkend apparaat hebt als de eerste bilgepomp het begeeft.

Een bilgepomp en scheepvaartveiligheid

Een bilgepomp is een belangrijk onderdeel van de scheepvaartveiligheid omdat het helpt om water uit het schip te verwijderen en voorkomt dat het schip zinkt. Er zijn verschillende soorten bilgepompen beschikbaar, dus het is belangrijk om te weten welk type het beste bij jouw situatie past. Bij het kopen van een bilgepomp is het belangrijk om op de capaciteit en stroomvoorziening te letten. Bilgepompen vereisen ook onderhoud en het is aan te raden om een tweede bilgepomp aan boord te hebben als back-up!