Drie redenen om onmiddellijk jouw woning te laten taxeren

Ben jij eigenaar van een mooi huisje? Of sta jij op het punt een woning aan te schaffen? Dan is deze blog zeker het lezen waard! Want het kan namelijk erg belangrijk zijn om jouw woning te taxeren. 

Dit geldt ook voor degenen die graag een woning willen kopen. Een taxatie biedt talloze voordelen aan. Je ontdekt daarom in deze blog de drie grootste redenen om een taxatie uit te voeren. Zo weet je precies of dit een goed idee is of niet om te laten doen.

Met een huis taxeren weet je eindelijk hoeveel jouw woning waard is

De eerste reden om een huis te laten taxeren, is om erachter te komen hoeveel jouw woning nou waard is. Met een taxatie komt namelijk een expert langs die bepaalt wat ongeveer de waarde van jouw huis is. Daardoor weet je precies wat je als reële verkoopprijs kunt vragen. Zo zijn de tijden van een gokje doen of een aankoopmakelaar laten bepalen voor hoeveel jouw woning over de kop kan gaan voorbij.

Je weet zeker of je kunt verhuizen met een huis taxeren

Een andere reden om jouw huis te laten taxeren, is door onderzoek te doen naar jouw verhuismogelijkheden. Als jij immers ergens anders naartoe wilt verhuizen, is het goed om te weten hoe jij er financieel voorstaat. Daarbij speelt de huidige waard van jouw woning een grote rol. Als het meezit heb je namelijk wat extra geld om te besteden aan het kopen van een andere woning. Ook kan je dit geld gebruiken om de hypotheek die je nodig hebt te verlagen. Een huis taxeren helpt je dus op financieel gebied bij de verhuizing en informeert je over wat de mogelijkheden zijn qua financiën.

Met een huis taxeren voldoe je aan de eisen voor een hypotheek

Tot slot helpt een huis taxeren mee met het aanvragen van een hypotheek. Sommige banken geven namelijk enkel leningen uit wanneer de woning waarin jij bent geïnteresseerd getaxeerd is. Zo weten zij immers of het bedrag van de hypotheek passend is. Daarnaast hebben ze hiermee ook een garantie dat indien iemand niet aan de hypotheek kan voldoen, ze het bedrag terug kunnen krijgen bij de verkoop van het huis. Het is daarom zaak om goed na te kijken of jouw bank een taxatie vraagt in ruil voor een hypotheek.