De beste manieren om ontspanning te stimuleren

We hebben allemaal dagelijkse verantwoordelijkheden en stressfactoren. Bijna iedereen kent tegenwoordig wel iemand die een burn-out heeft gehad. Het is vandaag de dag dan ook alsmaar belangrijker om genoeg rust en ontspanning te krijgen. In dit artikel vind je de beste manieren om deze ontspanning te stimuleren. 

1. Sport en beweging 

Sport en beweging zijn één van de beste simulanten voor ontspanning. Sporters beweren vaak dat ze met sporten ‘hun hoofd leegmaken’. Dit is waar, juist omdat je met sport je stressgevoel verminderd en daarmee ook je stresshormoon. Tijdens het sporten komen er twee belangrijke stoffen vrij namelijk BDNF en endorfine. Beide stimuleren de hippocampus in de hersenen dat weer leidt tot een vermindering van cortisol, wat een stresshormoon is.

2. Een goede nachtrust

Te weinig slaap is het meest gerelateerd aan spanningen, angsten, stressstoornissen, burn-out ’s, depressies, onrust en andere stressfactoren. Zelfs lichamelijke problemen kunnen de oorzaak zijn van een slechte nachtrust dat weer kan leiden tot een verhoogd stressniveau. Slecht slapen kan een neerwaartse spiraal zijn, omdat slaap en stress elkaar complimenteren. Stress verminderd slaap en verminderde slaap verhoogd weer stress. Daarom is het van belang om zowel fysiek als mentaal fit te zijn. Op deze manier ervaar je een betere nachtrust en minder stress. 

3. Voeding
Wat je geeft is wat je krijgt. Slechte voeding kan leiden tot een verhoogd stressniveau. Probeer voeding te eten die rijk is aan magnesium zoals avocado’s, spinazie, bananen en broccoli. Magnesium wordt namelijk meer verbruikt bij een hoger stressniveau. Probeer jezelf daarom in de eerste instantie te voorzien van magnesiumrijke voeding. Werkt dit moeilijk of niet? Dan kan je er nog altijd voor kiezen om magnesium aan te vullen met supplementen. 

4. Stres verminderende producten

Om stress te verminderen zijn er speciale producten ontworpen. Denk bijvoorbeeld aan stressbal. Hier kun je regelmatig in knijpen om je stress of woede fysiek te uiten en zo ook te verminderen. Er zijn zelf speciale dekens ontworpen om stress te verminderen namelijk een gewicht verzwaringsdeken. Een gewicht verzwaringsdeken is gebaseerd op diepe druk stimulatie. Diepe druk stimulatie draagt bij aan het dieper en vaster slapen.